Τουλάχιστον 24 διαφορετικές κατηγορίες εισοδημάτων που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα θα εξαιρεθούν το 2021 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στα εισοδήματα που θα εξαιρεθούν περιλαμβάνονται μισθοί, επιδόματα και παροχές σε είδος που θα καταβληθούν το 2021 σε εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Περιλαμβάνονται επίσης καθαρά κέρδη από επιχειρηματικές ή αγροτικές δραστηριότητες που αποκτώνται φέτος, οι εισπραττόμενες φέτος αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, καθώς επίσης και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που αποκτώνται φέτος από την εκμετάλλευση ακινήτων κι από επενδύσεις ή αποταμιεύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 δημοσιεύτηκε ο ν. 4727/2020 (ΦΕΚ 184/23.09.2020) για την κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη ψηφιακή διακυβέρνηση στο δημόσιο τομέα.

Από την 1η Νοεμβρίου 2020 και μετά, όσες επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις με μη αναβαθμισμένο ΦΗΜ διαπράττουν παράβαση.

23.11.2020 / Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Φορολογίας. Ο Γάλλος οικονομολόγος Gabriel Zucman, με τη συνεργασία ομάδας επιστημόνων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού, επιλέχθηκε, μετά από σχετική πρόσκληση (της 6 Ιουλίου 2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Φορολογίας της ΕΕ, – όπως ανακοίνωσε στις 23 Νοεμβρίου 2020, ο Benjamin Angel, Διευθυντής Άμεσης Φορολογίας στη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έργο του Παρατηρητηρίου θα είναι η παραγωγή πρωτότυπης και υψηλής ποιότητας έρευνας στον τομέα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, με έμφαση στη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών. Επίσης, η δημιουργία και διάδοση ενός δημόσιου αποθετηρίου δεδομένων και ανάλυσης στον ίδιο τομέα. Τέλος, η ανάπτυξη ενεργής φωνής από πλευράς της ΕΕ στη διεθνή συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Το έργο της ίδρυσης του Παρατηρητηρίου χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος 4738/2020 (ΦΕΚ 207/Α/27.10.2020) προβλέπει ότι, με την υποβολή αίτησης υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη, καθώς και η ποινική δίωξη για τις οφειλές που ζητείται ρύθμιση.

Η νέα εταιρική μορφή που θα επιτρέψει να ανοίξει ο δρόμος για συγχωνεύσεις ατομικών επιχειρήσεων. Υπό διαμόρφωση τα χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για να αυξηθεί το μέγεθος. Το πλάνο δράσης της ομάδας εργασίας.

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει νέα προθεσμία στους εκτιμητές έως τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να υποβάλουν εκτιμήσεις για 1.233 περιοχές.

Με το άρθρο 298 του πρόσφατου νόμου 4738/ 2020 «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» προβλέπεται απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα το φορολογικό έτος 2021 και για τα λοιπά εισοδήματα το τρέχον φορολογικό έτος.

Φορολογικά κίνητρα υπό προϋποθέσεις ώστε εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο εξωτερικό αλλά και έλληνες οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης έφυγαν από τη χώρα, να μεταφέρουν στην φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σε 898 ανέρχονται συνολικά οι διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας που προβλέπουν φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις-εκπτώσεις φόρων. Η απώλεια εσόδων που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό μόνο μερικές δεκάδες από τις διατάξεις αυτές φθάνει στο ποσό-μαμούθ των 9,592 δισ. ευρώ.

Στις 4 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο ν. 4758/2020 για τους σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, τον καπνό και το αλκοόλ. Οι στόχοι του νέου νόμου είναι η απαλλαγή των επιχειρήσεων από το βάρος των φόρων που επιβάλλονται στην κατανάλωση λόγω της πανδημίας COVID-19 και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τη δημιουργία στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονικού μητρώου, στο οποίο θα πρέπει να καταχωρούνται οι δεξαμενές αποθήκευσης ενεργειακών προϊόντων, είτε έχουν φορολογηθεί, είτε τελούν υπό καθεστώς αναστολής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020, και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του, για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού. Όλα τα τμήματα του προσωρινού πλαισίου παρατείνονται για έξι μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2021, ενώ το τμήμα για την παροχή στήριξης μέσω ανακεφαλαιοποίησης παρατείνεται για τρεις μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, πηγή: έδρα JEAN MONNET στην Ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική και διοίκηση, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ 15.10.2020.

Στις 20 Οκτωβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας εκδίδοντας προειδοποιητικές επιστολές σχετικά με τα συστήματα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές των χωρών αυτών, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως συστήματα «χρυσών διαβατηρίων». Η Επιτροπή θεωρεί ότι η χορήγηση από τα εν λόγω κράτη μέλη της υπηκοότητάς τους — και, συνεπώς, της ενωσιακής ιθαγένειας— ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένη πληρωμή ή επένδυση και χωρίς να υπάρχει πραγματικός δεσμός με τα οικεία κράτη μέλη, δεν συνάδει με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, υπονομεύει την ακεραιότητα του καθεστώτος της ενωσιακής ιθαγένειας που προβλέπεται στο άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πηγή: έδρα JEAN MONNET στην Ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική και διοίκηση, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ 22/10/2020.

H Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας της για το 2021, το οποίο έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη πιο υγιή, πιο δίκαιη και πιο ευημερούσα, επιταχύνοντας παράλληλα τον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό της σε μια πιο πράσινη οικονομία, κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή, πηγή: έδρα JEAN MONNET στην Ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική και διοίκηση, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ 23/10/2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να δαπανήσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια προκειμένου να δημιουργηθεί ο ευρωπαϊκός κλάδος cloud computing.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, σχετικά με τους κανόνες της για τη φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων με υποκαταστήματα στην αλλοδαπή.

Σε αμφιβολία τίθεται η πρόσβαση σε κονδύλια της Ε.Ε. για τα κράτη μέλη που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και του Συμβουλίου της ΕΕ, την Πέμπτη 5.11.2020.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε στις 5.11.2020: Η ανάπτυξη θα επανέλθει το 2021, αλλά θα χρειαστούν δύο έτη προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να κατορθώσει να προσεγγίσει το προ της πανδημίας επίπεδό της. Στο σημερινό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή αβεβαιότητα, οι εθνικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, ενώ το NextGenerationEU πρέπει να οριστικοποιηθεί φέτος και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στις 10 Νοεμβρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και για το πρόγραμμα Next Generation EU. Στόχος της συμφωνίας είναι η αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών ζημιών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και η έξοδος της Ευρώπης από την κρίση.

Στις 26 Νοεμβρίου, οι ευρωπαϊκές φορολογικές διοικήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησαν την ετήσια σύνοδο κορυφής (TADEUS), για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τον καθορισμό προτεραιοτήτων στο πλαίσιο της πανδημίας covid-19. Σε αυτήν, ο Γεράσιμος Θωμάς, Γενικός Διευθυντής TAXUD, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και τη χρήση της πανδημίας ως καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στις 4 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τροποποιήσεις του κανονισμού σχετικά με τις έρευνες που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Στόχος των νέων κανόνων είναι η διασφάλιση της ομαλής συνεργασίας μεταξύ της OLAF και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2021.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2204/14.12.2019 παρέχει οδηγίες σχετικά με την έκπτωση παρακρατούμενων, προκαταβληθέντων φόρων και φόρων που καταβλήθηκαν στην αλλοδαπή, κατά την διενέργεια άμεσου προσδιορισμού φόρου ή την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2164/16.10.2020 διευκρινίζει ότι η ωφέλεια που προκύπτει υπέρ επιχείρησης από τη διαγραφή υποχρεώσεων της στο πλαίσιο προπωχευτικής διαδικασίας εjυγίανσης δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος. Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι οι καταλογιστικές του φόρου πράξεις, ανεξαρτήτως της χρήσης που αυτές αφορούν, κοινοποιούνται εντός του έτους κατά το οποίο λήγει το δικαίωμα της φορολογικής διοίκησης για την έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου και σε κάθε περίπτωση, μέχρι 31 Δεκεμβρίου του εν λόγω έτους. Mε βάσει την πρόσφατη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ Ε.2173/2020, τα πρόσωπα που είναι πρόεδροι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων, καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν εν τοις πράγμασι τη διαχείριση ή διοίκηση νομικού προσώπου, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή συγκεκριμένων φόρων, που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους. Η ευθύνη αφορά μόνο τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, τους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και στους σχετικούς τόκους και τα πρόστιμα. Η απόφαση της ΑΑΔΕ Α.1231/2020 καθορίζει τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης του φόρου εξόδου σε εφαρμογή του άρθρου 66Α του ν.4172/2013.

Αρκεί για τη χορήγηση ΑΦΜ σε υπήκοο τρίτης χώρας η βεβαίωση υποβολής αίτησης χορήγησης άδειας διαμονής. Τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φόρο κατά την έξοδο υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με φυσικό ή ψηφιακό φάκελο, ενώπιον της ΑΑΔΕ, τρεις ημέρες πριν από τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων ή της φορολογικής κατοικίας τους από την Ελλάδα σε χώρα εντός Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα. Ένα κράτος θεωρείται ότι έχει θεσπίσει προνομιακό καθεστώς όταν δεν επιβάλλει φορολόγηση ή όταν ο ισχύων συντελεστής φόρου είναι ίσος ή κατώτερος από το 60% του εφαρμοστέου συντελεστή βάσει την ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας. Σε σύγκριση με τα καθεστώτα που χαρακτηρίστηκαν προνομιακά για το 2018, παρατηρείται ότι δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες μεταβολές καθώς μόνο το Ομάν και οι Σεϋχέλλες αφαιρέθηκαν από την σχετική λίστα. Έτσι, κράτη όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, το Λιχτενστάιν και η Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να θεωρούνται ότι αποτελούν προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

MyData. Ηλεκτρονικά βιβλία, η κατανόησή τους σε 20 παραγράφους και 31 επεξηγηματικούς πίνακες – BDO «Tax Report»,τεύχος 6. MyDATA αλλαγές με νέα κοινή απόφαση Υπουργείου Οικονομικών – ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ ανακοινώνει ότι τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για τη δήλωση Covid για τον μήνα Οκτώβριο. Οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως τις 20 Νοεμβρίου. Η παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας προβλέπεται σε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχει καλέσει περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid καθώς εντόπισε λάθη και παραλείψεις.

Αυστηρότερο πλαίσιο παρακολούθησης και εποπτείας των εμπορευμάτων που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. (τελωνειακό καθεστώς 42) καθιερώνει η ΑΑΔΕ.

Τι αναμένουν οι αγορές από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Κοντά σε συμφωνία για την ανάληψη δεσμεύσεων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην εμπορική ναυτιλία, βρίσκονται σχεδόν 200 χώρες ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πώς αλλάζει τη ζωή μας το ψηφιακό νόμισμα των Κεντρικών Τραπεζών. Το μήνυμα της Λαγκάρντ.

Στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς, με συμμετοχή περισσοτέρων από 700 εκπροσώπων χωρών, διεθνών οργανισμών και πανεπιστημιακών. Την ίδια ημέρα δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης των χωρών για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών. Μεταξύ των χωρών που αξιολογήθηκαν είναι και η Ελλάδα, για την οποία διαπιστώθηκε η επάρκεια και πληρότητα του νομικού πλαισίου μέσω του οποίου εφαρμόζεται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών.

Νέα έρευνα από την Action Aid International αποκαλύπτει ότι 20 αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν φορολογικά έσοδα ύψους περί τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια από το Facebook, την Alphabet Inc. (μητρική εταιρεία της Google) και τη Microsoft λόγω του παγκόσμιου φορολογικού ανταγωνισμού. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τους μισθούς 729.010 νοσοκόμων, 770.649 μαιών ή 879.899 δασκάλων δημοτικού σχολείου κάθε χρόνο σε 20 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

EU and Africa team up on taxing Big Tech.

Στις 30 Οκτωβρίου 2020 ο διεθνής οργανισμός Intra-European Organisation of Tax Administrations (IOTA), στον οποίο συμμετέχουν 44 χώρες, εόρτασε τα 40 έτη από την ίδρυσή του, Happy IOTA Birthday!

Ευρωπαϊκά και αμερικανικά συνδικάτα (EPSU, SEIU, EFFAT) που εκπροσωπούν περισσότερους από 15 εκατομμύρια εργαζομένους, σε συνεργασία με την οργάνωση κατά της φτώχειας War or Want, δημοσιοποίησαν στις Βρυξέλλες μελέτη, η οποία αποκαλύπτει φοροαποφυγή ποσού μεγαλύτερου του ενός δισ. ευρώ την πενταετία 2009-2013 στην Ευρώπη από τη McDonald’s.

ΜΕφΚρ 76/2020: Αδικοπρακτική ευθύνη τράπεζας λόγω παράλειψης παροχής πληροφοριών σε πελάτη.

20.2.2020 / η αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Margaret Vestager μιλά για το ευρωπαϊκό ψηφιακό σχεδιασμό