Με τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας 2163/2020 και 2323/2020 κρίθηκε ότι, η χορήγηση έντοκων δανείων αποτελεί δραστηριότητα υπαγόμενη στο καθεστώς ΦΠΑ και δεν υπόκειται σε τέλη χαρτοσήμου.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 31 Μαρτίου 2021.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2208/24.12.2020 αποσαφηνίζει το καθεστώς φορολόγησης των stock options. Εάν οι μετοχές διακρατηθούν για διάστημα μικρότερο των 2 ετών (ή 3 ετών για τις start – ups, αντίστοιχα), η ωφέλεια αποτελεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες («παροχή σε είδος») και φορολογείται βάσει της σχετικής κλίμακας.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2008/19-01-2022 παρέχει οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση της απώλειας κεφαλαίου (ζημίας) λόγω αρνητικής απόδοσης επενδύσεων για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα.

Στις 14 Ιανουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τον οδικό χάρτη για τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εισαγωγή του φόρου ψηφιακών συναλλαγών. Η διαβούλευση διαρκεί μέχρι την 11 Φεβρουαρίου 2021.

Η Ισπανία εφαρμόζει το φόρο ψηφιακών υπηρεσιών από 16 Ιανουαρίου 2021. Η Ιταλική φορολογική διοίκηση εξέδωσε, στις 15 Ιανουαρίου 2021, τις τελικές οδηγίες για το φόρο ψηφιακών υπηρεσιών:: επιχειρήσεις με σύνολο εσόδων άνω των 750 εκ. ευρώ και με έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες άνω των 5,5 εκ. ευρώ υπόκεινται σε φόρο ψηφιακών υπηρεσιών. Ο φόρος υπολογίζεται επί των ακαθάριστων εσόδων που προέρχονται από τις ψηφιακές υπηρεσίες, με συντελεστή 3%. Ψηφιακές υπηρεσίες για τους σκοπούς του ιταλικού νόμου είναι τα προγράμματα Η/Υ, οι εφαρμογές, τα βίντεο και η μουσική ανεξάρτητα από τον τρόπο μετάδοσής, που παρέχονται σε χρήστες των οποίων οι συσκευές βρίσκονται εντός Ιταλίας.

Τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στον προτεινόμενο παγκόσμιο ψηφιακό φόρο στους τεχνολογικούς γίγαντες χαιρέτισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της συνόδου του Νταβός, ο Λεμέρ είπε ότι πρόκειται για πολύ θετική είδηση το γεγονός ότι, η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είναι ανοικτή στην ιδέα για την επιβολή ενός διεθνούς φόρου που θα βασίζεται σε δύο άξονες: πρώτον, στον ψηφιακό φόρο και δεύτερον, σε μία ελάχιστη φορολόγηση των εταιρειών.

Το 2020, τα έσοδα στη χώρα μας από φόρους ανήλθαν σε 43,198 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 418 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ωστόσο, σε καθαρή βάση, δηλαδή περιλαμβανομένων των επιστροφών φόρων, η αύξηση περιορίστηκε στο ποσό των 106 εκατ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ δημοσίευσε οδηγό και κατάλογο με ερωτήσεις / απαντήσεις για την ακινησία των οχημάτων.