μητρώο πραγματικών δικαιούχων / ΟΟΣΑ / εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας

Ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου, μετά από πολλές διαδοχικές αναστολές και παρατάσεις της προθεσμίας, το στάδιο της καταχώρισης στοιχείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Πραγματικός δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο ή πρόσωπα στα οποία τελικά ανήκει το νομικό πρόσωπο ή τα οποία το ελέγχουν, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα για λογαριασμό των οποίων διεξάγεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενδεικτικά, η κατοχή ποσοστού μετοχών άνω του 25% μιας εταιρείας από φυσικό πρόσωπο αποτελεί ένδειξη άμεσου ελέγχου αυτής. Τυχόν μεταβολές στα πρόσωπα των πραγματικών δικαιούχων οφείλουν επίσης να καταχωρούνται εγκαίρως εντός εξήντα ημερών από την επέλευσή τους ενώ η μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις αυτές συνεπάγεται τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας των υπόχρεων νομικών προσώπων και οντοτήτων. Επίσης και χρηματικές κυρώσεις που ανέρχονται στο ποσό των €10.000, οι οποίες διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2021 έγινε η σύνοδος της ολομέλειας OECD/G20 Inclusive Framework on BEPS. Αντικείμενο της συνόδου ήταν η πρόοδος των εργασιών για τον τερματισμό της διεθνούς φοροαποφυγής μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω των δημοσιονομικών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες μετά την κρίση του COVID-19. Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με συζήτηση μεταξύ των Υπουργών σχετικά με τις φορολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση. Ακολούθησε μια σύντομη ενημέρωση της δημόσιας διαβούλευσης των προγραμμάτων Pillar One και Pillar Two.Το κρίσιμο ζήτημα του φόρου και του περιβάλλοντος συζητήθηκε σε μια τελική συνεδρία.

Στις 19 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε ο ν. 4778/2021 (ΦΕΚ 26/Α/19.2.2021) με τον οποίο προστέθηκε νέο άρθρο 71 στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και εισάχθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο η έννοια των family offices (εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας).