30.4.2021 / επιλογές από την ειδησεογραφία
ΟΟΣΑ / ΕΕ / ΑΑΔΕ / εγκύκλιος / οδηγία / Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ξέπλυμα αστρονομικών ποσών «μαύρου χρήματος» εν μέσω πανδημίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης άνοιξαν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια νέοι λογαριασμοί στο διαδίκτυο, αλλά δεν ήταν αξιόπιστη κάθε ψηφιακή ταυτότητα. Ταυτόχρονα, η πανδημία άφησε πολλές επιχειρήσεις σε οικονομική δυσχέρεια, διευκολύνοντας τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν αξιόπιστες αλλά υπό την απειλή της χρεοκοπίας επιχειρήσεις, ως μέτωπο για παράνομη δραστηριότητα.
ΗΠΑ-Γερμανία-Γαλλία: Συνεργασία για ελάχιστο εταιρικό φόρο. Η Γερμανία και η Γαλλία καλωσόρισαν την υπόσχεση της υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν για συνεργασία σε έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο, προκειμένου να γίνει ένα βήμα μπροστά για μία σημαντική συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Tax Policy and Controversy Outlook της Ernest Young για το 2021 συζητά το ρόλο του φόρου σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εξισορροπούν τις ανθρώπινες με τις οικονομικές και φορολογικές ανάγκες. Η έκθεση παραθέτει στοιχεία εφαρμοσμένης φορολογικής πολιτικής σε 68 χώρες. Επίσης παραθέτει τις τάσεις που αναδύονται στις φορολογικές διοικήσεις καθώς, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν γενικά παρόμοιες προκλήσεις λόγω της πανδημίας COVID-19.
Δύο εναλλακτικές σε περισσότερους από 55.000 επαγγελματίες θα προσφέρει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν όλους τους φόρους του 2021.
Δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ προς τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών G20 και τους Διοικητές των κεντρικών τραπεζών. Η Έκθεση καταγράφει την πρόοδο των εργασιών του παγκόσμιου οργανισμού σε φορολογικά θέματα σε σχέση με το κλίμα, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη ψηφιακή οικονομία.
Δημοσιοποιήθηκε το Σχέδιο Έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου ευρωπαϊκού φορολογικού συστήματος στην μετά COVID οικονομία. Τα επόμενα πέντε έτη, επισημαίνει το Σχέδιο Έκθεσης, θα είναι κρίσιμα για τη φορολογική πολιτική. Η κλιματική αλλαγή και οι τεχνολογικές και δημογραφικές αλλαγές μεταμορφώνουν τις κοινωνίες μας και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας στους Ευρωπαίους πολίτες άγχος για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες εξελίξεις στη φορολογία και τις εισπράξεις φόρων είχαν ως αποτέλεσμα να μετακυλιστεί ο φορολογικός αντίκτυπος από τον πλούτο στο εισόδημα, από το εισόδημα κεφαλαίου στο εισόδημα απασχόλησης και την κατανάλωση, από τις πολυεθνικές στις ΜΜΕ και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην πραγματική οικονομία. Ενόψει των προκλήσεων αυτών, προτείνονται λύσεις για να στηριχτεί μια δίκαιη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη οικονομία.
Με την οδηγία (ΕΕ) 2021/514 της 22ας Μαρτίου 2021 (DAC7), οι φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών πλατφορμών υποχρεώνονται να αποκαλύπτουν στις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές των εγγεγραμμένων σε αυτές πωλητών – ανεξάρτητα από το αν η υπηρεσία ή τα αγαθά τιμολογήθηκαν μέσω της πλατφόρμας ή με άλλο τρόπο. Οι νέες υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας και αναφοράς θα εφαρμοστούν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022.
Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2057/2021 παρέχει οδηγίες για την απαλλαγή των νομικών προσώπων από το φόρο υπεραξίας κατα τη μεταβίβαση των τίτλων συμμετοχής, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4646/2019.
Η απόφαση της ΑΑΔΕ Α.1082/07-04-2021 προβλέπει τις περιπτώσεις έλλειψης υπαιτιότητας για τη μη στοιχειοθέτηση της αλληλέγγυας ευθύνης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν. 4174/2013.
Tags In
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας
Απόψεις
Κάνουμε αρκετά για τη φοροδιαφυγή;
Κάνουμε αρκετά για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή; Η έρευνα με τίτλο Global tax evasion report 2024 που δημοσιοποίησαν πρόσφατα οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Φορολογικού Παρατηρητηρίου EU Tax Observatory με επικεφαλής τον καθηγητή Gabriel Zucman επιχειρεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Οι ερευνητές του... Read more →