ΕΕ / εγκύκλιος / ΑΑΔΕ

Στις 18 Μάιου δημοσιοποιήθηκε η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογία Business Taxation for the 21st Century. Σε αυτήν, η Επιτροπή εκτιμά ότι: το υφιστάμενο φορολογικό περιβάλλον δεν είναι πλέον σύμφωνο με το ευρύτερο  περιβάλλον, δεν αντικατοπτρίζει μακροπρόθεσμες προτεραιότητες, δηλαδή τη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, χρειάζονται ικανά φορολογικά έσοδα  για τη χρηματοδότηση – πέραν των άλλων-  δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές και συστήματα υγείας, χρειάζεται ελάφρυνση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στην εργασία και του φορολογικού βάρους στην κατανάλωση (ΦΠΑ), χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν περισσότερο οι φόροι που επηρεάζουν συμπεριφορές, δηλαδή οι περιβαλλοντικοί φόροι και οι φόροι υγείας και ότι τέλος, πρέπει να επανεξεταστεί η προσέγγισή στη φορολογία των επιχειρήσεων (στο πλαίσιο της συμφωνίας του αναμένεται στον ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των εταιρικών κερδών).

Στις 18 Μάϊου δημοσιεύτηκε ο ν.4799/2021 (ΦΕΚ 78/Α/18.05.2021) που θεσπίζει αρκετές φορολογικές ελαφρύνσεις (μείωση φόρου εταιρειών και προκαταβολής, επέκταση της απαλλαγής από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, φαρμακευτικές εταιρείες).

Η εγκύκλιος ΑΑΔΕ Ε.2100/2021 διευκρινίζει ότι: όταν τόσο το κράτος όπου βρίσκεται το υποκατάστημα όσο το κράτος όπου βρίσκεται το κεντρικό (Ελλάδα) φορολογούν τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε οι ζημίες (κόστος) πρέπει εξίσου να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό αμφοτέρων των φορολογικών επιβαρύνσεων. Όσον αφορά στα υποκαταστήματα που λειτουργούν σε τρίτες χώρες, η χρησιμοποίηση των ζημιών δεν είναι πάντα δυνατή.

Η εγκύκλιος ΑΑΔΕ Ε.2087/2021 διευκρινίζει ότι οι δαπάνες Ε.Κ.Ε. προκειμένου να εκπέσουν, οι εταιρείες θα πρέπει να εμφανίζουν λογιστικά κέρδη χρήσης κατά την πραγματοποίησή τους.

Η εγκύκλιος ΑΑΔΕ Ε.2089/2021 παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με την έκπτωση φόρου που καταβάλλεται στην αλλοδαπή για το συνολικό φόρο προσώπου σε εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.