Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας εξέδωσαν κοινή δήλωση στη σύνοδο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), στη Πράγα, αναφέροντας ότι: οι χώρες τους παραμένουν δεσμευμένες να εφαρμόσουν τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% με κάθε δυνατό νόμιμο μέσο, ακόμη και αν και τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμφωνούν ομόφωνα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή προσωρινής εισφοράς αλληλεγγύης στα υπερκέρδη που παράγονται από δραστηριότητες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Ο φόρος εισπράττεται από τα κράτη μέλη και επιβάλλεται επί των κερδών του 2022, εάν και εφόσον τα κέρδη υπερβαίνουν κατά 20 % το μέσο όρο των κερδών των τριών προηγούμενων ετών. Τα έσοδα, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, ανακατευθύνονται σε καταναλωτές ενέργειας, ιδίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και σοβαρά πληγείσες επιχειρήσεις.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 δημοσιεύτηκε ο ν. 4972/2022 (ΦΕΚ 181/Α/23.9.2022) με τον οποίο επαναφέρεται το χαρτόσημο (2,4%) στα δάνεια και τις λοιπές χρηματοδοτήσεις μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς και στους απορρέοντες τόκους. Στον ίδιο νόμο προβλέπονται: προσαρμογή κερδών συνδεδεμένων επιχειρήσεων μετά από διόρθωση λόγω ελέγχου, πρόστιμα μη διαβίβασης δεδομένων παραστατικών εσόδων λιανικής, νέο αφορολόγητο γονικών παροχών/δωρεών, κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Housing market developments in the euro area: focus on housing affordability εξετάζει τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας στη ζώνη του ευρώ, δίνοντας έμφαση στη στεγαστική κρίση. Το κεφάλαιο 7.3 της εργασίας συζητά αν και πως, η παραδοσιακή φορολογία ακίνητης περιουσίας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.