ΕΕ / ΟΟΣΑ / εγκύκλιος / απόφαση / EconPol / νόμος / Πορτογαλία / κενό ΦΠΑ /ΑΑΔΕ

Η απόφαση Α.1117/2023 (ΦΕΚ 5234/Β/29.8.2023) τροποποιεί την απόφαση Α.1069/2023 (Β’ 3285) απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχόμενου της δήλωσης προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε ο ν.5047/2023 (ΦΕΚ 147/Α/7.9.2023) που ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την οδηγία (ΕΕ) 2021/514 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Ο νόμος προβλέπει τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ και την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση Business in Europe: Framework for Income Taxation (BEFIT), που εισαγάγει ένα κοινό πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων στην Ένωση. Το κοινό πλαίσιο θα αντικαταστήσει τους σημερινούς 27 διαφορετικούς τρόπους για τον καθορισμό της φορολογικής βάσης για ομίλους εταιρειών που έχουν ετήσια ενοποιημένα έσοδα τα οποία υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Το σχέδιο οδηγίας θεσπίζει έναν κοινό ορισμό της αρχής των ίσων αποστάσεων. Και, ενέκρινε την πρόταση οδηγίας για Σύστημα φορολόγησης στην έδρα του κεντρικού για τις ΜΜΕ (HOT), που επιτρέπει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που δεν ανήκουν σε όμιλο, και έχουν μόνιμες εγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να υπολογίζουν τη φορολογική τους υποχρέωση με βάση μόνο τους φορολογικούς κανόνες του κράτους μέλους της έδρας του Κεντρικού. Οι προτάσεις, αφού εγκριθούν από το Συμβούλιο, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2028 (BEFIT) και ως την 1η Ιανουαρίου 2026 (πρόταση ενδοομιλικών συναλλαγών και πρόταση HOT).

Στις 13 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοθετικό ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) no P9_TA(2023)0315 (DAC 8) που τροποποιεί την Οδηγία 2011/16/ΕΕ (DAC1) της ΕΕ, προκειμένου να εισαχθούν κανόνες αναφοράς για παρόχους υπηρεσιών που διευκολύνουν τις συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε την ερευνητική εργασία National tax measures in response to the COVID-19 crisis που είχε παραγγείλει στο Policy Department for Economic, Scientific and Quality of Life Policies. Η εργασία παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση του αντίκτυπου των εθνικών φορολογικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η παροχή συστάσεων πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε την ενδέκατη έκδοση της σειράς Tax Administration Series. Η έκθεση παρέχει συγκριτικά δεδομένα για τις φορολογικές διοικήσεις σε 58 προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Η έκθεση έχει εννέα κεφάλαια που εξετάζουν την απόδοση των συστημάτων φορολογικής διοίκησης, χρησιμοποιώντας ένα εκτενές σύνολο δεδομένων και μια ποικιλία παραδειγμάτων. Το ενδιαφέρον αυτής της έκδοσης είναι ότι περιέχει ένα πρόσθετο κεφάλαιο που διερευνά την πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών διοικήσεων.

To τεύχος Σεπτεμβρίου του φόρουμ EconPol είναι αφιερωμένο στη 30ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς. Οι συγγραφείς του τεύχους ρίχνουν μια κριτική ματιά στις κύριες τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και πραγματεύονται σημαντικές πτυχές του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στη νέα γεωπολιτική εποχή – μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση (2008), τη κρίση του ευρώ (2010), το Brexit, τη κρίση Covid-19 (2020/21) και την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (2022).

Στις 1 Οκτωβρίου, τέθηκε σε εφαρμογή η μεταβατική φάση του Διασυνοριακού Μηχανισμού Άνθρακα της ΕΕ (CBAM). Η πρώτη περίοδο αναφοράς για τους εισαγωγείς λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Στις 6 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε ο ν.5057/2023 (ΦΕΚ 164/Α/6.10.2023) που, στο άρθρο 3, προβλέπει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2060/2023 διευκρινίζει ότι η ενιαία πράξη που πραγματοποιείται από τον φορέα εκμετάλλευσης των υποδομών φόρτισης, ή/και τον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης με αποδέκτη τον πελάτη-οδηγό και περιλαμβάνει οπωσδήποτε την φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος συνιστά για σκοπούς ΦΠΑ παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας και εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 6%.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2062/2023 παραθέτει τις συνηθέστερων πράξεων υπαγόμενες σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου, καθώς και το ποσοστό του αναλογούντος τέλους χαρτοσήμου ανά συντελεστή, ανά είδος πράξης και σχέσης.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2064/2023 αποσαφηνίζει την έννοια και τα κριτήρια της φορολογικής κατοικίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ο.Ο.Σ.Α., συμπεριλαμβανομένων των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των ερμηνευτικών Σχολίων του άρθρου 4 του Προτύπου της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας επί του εισοδήματος και του κεφαλαίου του ΟΟΣΑ (Model Tax Convention on Income and on Capital έκδοση 21ης Νοεμβρίου 2017).

Στις 24 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Έκθεση 2023 για το κενό ΦΠΑ. Τα μικρότερα κενά ΦΠΑ σημειώθηκαν στην Ολλανδία (-0,2%), στη Φινλανδία (0,4%), στην Ισπανία (0,8%) και στην Εσθονία (1,4%). Τα μεγαλύτερα κενά σημειώθηκαν στη Ρουμανία (36,7%), στη Μάλτα (25,7 %), στην Ελλάδα (17,8 %) και στη Λιθουανία (14,5 %).

Στις 24 και 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το φορολογικό συμπόσιο της ΕΕ για το ετος 2023 με θέμα, The future of taxation in the EU: challenges ahead & changes needed. Θέματα του συμποσίου ήταν το ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή, το μέλλον της φορολογίας εισοδήματος, η φορολογία του πλούτου, ο ρόλος της συμπεριφορικής φορολογίας, φορολογία κερδών στην ενιαία αγορά, ανταγωνιστικότητα και δικαιοσύνη στη φορολογία, κ.α.

Τον Οκτώβριο, η Πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό στο 6% (από 13%) για το έτος 2024.