ΦΠΑ / απάτη
Οι Anna Kowal και Grzegorz Przekota στην έρευνα τους VAT efficiency a discussion on the VAT system in the European Union, Sustainability 2021(13, 4768), συμπεραίνουν ότι, ένα φορολογικό σύστημα με μικρό αριθμό μειωμένων συντελεστών, και κατά προτίμηση με έναν σχετικά χαμηλό κανονικό συντελεστή, είναι το σύστημα λιγότερο επιρρεπές στη φορολογία απάτη. Ένα τέτοιο σύστημα είναι εύκολο να ελεγχθεί, και ταυτόχρονα, η τάση για φορολογική απάτη είναι σίγουρα χαμηλότερη από ό,τι σε συστήματα με υψηλές βασικές τιμές, πολυάριθμες εκπτώσεις και απαλλαγές και μεγάλη διαφορά μεταξύ του βασικού και των μειωμένων συντελεστών.
Την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε σημαντική εντατικοποίηση, στην Ευρώπη, των νομοθετικών και των διοικητικών μέτρων για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης. Όμως, η μελέτη του νομοθετικού πλαισίου ΦΠΑ δείχνει ότι, τα μέτρα αυτά παρανοούν το φαινόμενο της φορολογικής απάτης και επικεντρώνονται στην απώλεια των φορολογικών εσόδων λόγω της απάτης και όχι στην αντιμετώπιση της ίδιας της απάτης, υποστηρίζει στο άρθρο της, η Rita de la Feria, Tax fraud and the rule of law, Oxford University Centre for Busineess Taxation, WP 18/02.
Οι Joel Slemrod και Tejaswi Velayudhan μελετούν στο άρθρο τους The VAT at 100: A Retrospective Survey and Agenda for Future Research, Public Finance Review 2022, Vol. 50(1) 4–32, τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων χρόνων στην τεκμηρίωση του τρόπου λειτουργίας των ΦΠΑ, στη διάγνωση της φοροδιαφυγής και απάτης και στη μεθοδολογία για την αντιμετώπισή τους — μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των φορολογικών δεδομένων.
Tags In
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας
Απόψεις
Κάνουμε αρκετά για τη φοροδιαφυγή;
Κάνουμε αρκετά για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή; Η έρευνα με τίτλο Global tax evasion report 2024 που δημοσιοποίησαν πρόσφατα οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Φορολογικού Παρατηρητηρίου EU Tax Observatory με επικεφαλής τον καθηγητή Gabriel Zucman επιχειρεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Οι ερευνητές του... Read more →