ΑΑΔΕ / νόμος / εγκύκλιος / ΕΕ / OHE

Global tax evasion report 2024. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση της διεθνούς φοροδιαφυγής. Ωστόσο, παρά τη σημασία αυτών των εξελίξεων, λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις αυτών των νέων πολιτικών. Μειώνεται ή αυξάνεται η παγκόσμια φοροδιαφυγή; Προκύπτουν νέα ζητήματα και αν ναι, ποια είναι αυτά; H έκθεση Global tax evasion report 2024 του EU Tax Observatory απαντά αυτά τα ερωτήματα χάρη σε μια άνευ προηγουμένου διεθνή ερευνητική συνεργασία που βασίζεται στο έργο περισσότερων από 100 ερευνητές.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ Α.1020/2024 ορίζει την έναρξη εφαρμογής, τη διαδικασία και τον τρόπο λειτουργίας του κανόνα εσόδων – εξόδων για την υποβολή δηλώσεων και τον προσδιορισμό του φόρου από τη διαβίβαση δεδομένων που διενεργούν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, καθώς και τα όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό του εν λόγω κανόνα.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ Α.1055/2024 καθορίζει τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ).

Η απόφαση της ΑΑΔΕ Α.1058/2024 προβλέπει το νέο έντυπο της δήλωσης ΦΠΑ «050 – ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2024, Φ2 TAXIS».Το νέο έντυπο ισχύει για τις δηλώσεις ΦΠΑ που αφορούν πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.7.2024 και μετά.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2024/2024 παρέχει διευκρινίσεις για τη φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε.2027/2024 παρέχει οδηγίες για τη σύγκριση μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος των φορολογούμενων που ασκούν ατομική επιχείρηση.

Στις 13 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση Good tax practices in the fight against tax avoidance – The signalling role of FDI data, που εξετάζει τον ρόλο των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) στους φορολογικούς παραδείσους.

Στις 14 και 15 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι διεθνής συνδιάσκεψη προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες δέσμευσης των ευρωπαϊκών χωρών στη διαδικασία του ΟΗΕ για μια νέα παγκόσμια φορολογική σύμβαση.

Στις 5 Απριλίου, δημοσιεύθηκε ο ν.5100/2024 (ΦΕΚ 49/Α/5.4.2024) με τον οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2022/2523 του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο νόμος διασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης μέσω της επιβολής ενός συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος υπολογίζεται ανά δικαιοδοσία και οφείλεται όταν ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της δικαιοδοσίας υπολείπεται του 15%. Ο συμπληρωματικός φόρος καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό φορολογικό συντελεστή και στον ελάχιστο συντελεστή 15%.

Στις 19 Απριλίου, δημοσιεύτηκε ο ν.5104/2024 (ΦΕΚ 58/Α/19.4.2024) για το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Ο νέος Κώδικας εισάγει, μεταξύ των άλλων, την αυτόματη προσυμπλήρωση καιοριστικοποίηση των φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα αποδοχής από τον φορολογούμενο των πράξεων του φορολογικού ελέγχου, σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, με μείωση των προστίμων κατά ποσοστά έως και 50%.

Τον Απρίλιο, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων της Subcommittee on Tax Matters (FISC) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα έτη 2020-2024.

Στις 25 Ιουνίου, δημοσιοποιήθηκε η μελέτη A blueprint ultra-high-net-worth for a coordinated taxation standard for individuals που εκπονήθηκε από τον Γάλλο οικονομολόγο Gabriel Zucman ύστερα από αίτημα της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, η οποία έχει την προεδρία της ομάδας χωρών του G20 αυτή τη χρονική περίοδο. Η μελέτη προτείνει ένα συντονισμένο διεθνές ελάχιστο πρότυπο που θα διασφαλίζει ότι οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν τουλάχιστον το 2% του πλούτου τους σε ατομικούς φόρους (για εισόδημα και περιουσία) κάθε χρόνο.

Στο webinar της 26 Ιουνίου, Business in Europe: Framework for Income Taxation (BEFIT), εκπρόσωποι της TAXUD απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό της φορολογικής βάσης των ομίλων εταιρειών στην ΕΕ.