Η μελέτη, How to tax wealth, των Shafik Hebous, Alexander Klemm, Geerten Michielse,
και Carolina Osorio-Buitron, IMF note 24/01, συζητά τρεις προσεγγίσεις φορολογίας του πλούτου, με βάση τις αποδόσεις με φόρο εισοδήματος κεφαλαίου, την κτήση μετοχών και τη μεταβίβαση περιουσίας λόγω κληρονομιάς.

Η μελέτη Paraνsos Fiscales, Wealth taxation and mobility των David R. Agrawa, Dirk Foremny και Clara Martνnez-Toledanoyz, που δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020, αναλύει την επίδραση της φορολογίας πλούτου στην κινητικότητα των φορολογουμένων, στα φορολογικά έσοδα και στην ανισότητα. Αφορμή για τη μελέτη είναι η αποκεντρωμένη εφαρμογή του φόρου πλούτου στην Ισπανία, Πηγή: University of Exeter, Tax Administration Research Centre, UK.

H φορολόγηση του ακραίου ατομικού πλούτου συντελεί στην προοδευτικότητα του φόρου εισοδήματος, μειώνει τις ανισότητες και διασφαλίζει ότι, όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην καταστροφή του πλανήτη πληρώνουν τα δικό τους δίκαιο μερίδιο, υποστηρίζει στην εργασία του οι Miroslav Palanský και Alison Schultz στην εργασία τους Taxing extreme wealth: what countries around the world could gain from progressive wealth taxes, Tax Justice Network, W/P 2024-02. Στην ίδια εργασία παρουσιάζεται η εκτίμηση είσπραξης εσόδων από την εφαρμογή του φόρου σε 172 χώρες.