Ακίνητη περιουσία. Στις 21 Ιουλίου 2022, ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε έκθεση με τίτλο Housing taxation in OECD countries. Η έκθεση προτείνει στα κράτη μια σειρά από επιλογές πολιτικής για τη φορολογία των ακινήτων. Για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των πολιτών και ιδίως των νεότερων γενεών στην αγορά κατοικίας, η έκθεση προτείνει στα κράτη να ενισχύσουν τον ρόλο των περιοδικών φόρων στην ακίνητη περιουσία, διασφαλίζοντας ιδίως ότι βασίζονται σε τακτικά ενημερωμένες αξίες ακινήτων και να μειώσουν παράλληλα τους φόρους στη μεταβίβαση κατοικιών. Στις 23 Οκτωβρίου 2023, ο ΟΟΣΑ επανήλθε στο ίδιο θέμα με την έκθεση Bricks, Taxes and Spending προτείνοντας την εισαγωγή ενός πράσινου φόρου αξίας γης (green land value tax).

Η 10η (2023) έκδοση της σειράς OECD Fiscal Federalism Studies, Bricks, Taxes and Spending solutions for housing equity across levels of government παρέχει μια βάθος εξέταση πώς οι δημοσιονομικές πολιτικές διασταυρώνονται με τις στεγαστικές πολιτικές. Η 56η (2022) μελέτη της σειράς OECD Taxation Working Papers, Measuring effective taxation of housing: building the foundations for policy reform, εξετάζει τη φορολόγηση των οικιστικών ακινήτων σε σαράντα χώρες, είτε αυτά αποκτώνται με ίδια κεφάλαια ή είτε με δανεισμό. Εκείνο που αναζητά η μελέτη είναι, το πως μπορεί να περιοριστεί η διαφορετική φορολογική μεταχείριση των δύο αυτών μορφών απόκτησης οικιστικών ακινήτων. Το κεντρικό θέμα του webinar Inheritance taxation in OECD countries, OECD 12.5.2021, είναι η διερεύνηση του ρόλου των φόρων κληρονομιών και δωρεών στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το weninar συζητά τη διανομή του πλούτου στα νοικοκυριά και τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της φορολόγησης των κληρονομιών. Επίσης εξετάζει το σχεδιασμό των φόρων κληρονομιών και δωρεών στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Το webinar είναι σε συνέχεια της έκθεσης του ΟΟΣΑ Inheritance taxation in OECD countries.

Aνταλλαγή φορολογικής πληροφορίας. Η ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των χωρών του ΟΟΣΑ πραγματοποιείται χάρις το Common Trasmission System (CTS). Το σύστημα αυτό εξελίσσεται από το φθινόπωρο 2020 προκειμένου να καταστήσει δυνατή την ανταλλαγή τριάντα τύπων πληροφοριακών μηνυμάτων.

Κλίμα. Η έκθεση Tax policy and climate change συντάχθηκε από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ για να ενημερώσει τους Υπουργούς Οικονομικών των κρατών G20 και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών σχετικά με το ρόλο της τιμολόγησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην πολιτική μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση επικεντρώνεται στην τιμολόγηση του άνθρακα, στην απογραφή των τρεχόντων προτύπων τιμολόγησης, προσδιορίζει τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες, επιπτώσεις και ευκαιρίες και προτείνει ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων πολιτικής οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση, εκτός από την τιμολόγηση του άνθρακα που είναι ένα αποτελεσματικό μέσο, ​​μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων απαιτείται για την πολιτική μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Κλειδί είναι η ισορροπία μεταξύ της τιμολόγησης του άνθρακα και της ενίσχυσης των τομεακών μέσων για επενδύσεις στη τεχνολογία, οι πολιτικές δίκαιης χρήσης των εσόδων από τη τιμολόγηση του άνθρακα, η μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και τέλος, τα μέτρα για μια δίκαιη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ με τίτλο What role for kerosene taxes?, OECD Taxation Working Papers no.55 (2021) εξετάζει τη συμβολή που θα μπορούσαν να έχει ο φόρος στην κηροζίνη για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Η μελέτη υποστηρίζει ότι ο φόρος στην κηροζίνη θα ενισχύσει τα κίνητρα για επενδύσεις και καινοτομία στην καθαρή αεροπορική τεχνολογία. Η φορολόγηση της κηροζίνης θα παρείχε επίσης στις χώρες φορολογικά έσοδα για την υποστήριξη καθαρών επενδύσεων και καινοτομιών.

ΣΑΔΦ. Στις 21 Ιανουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε αναθεώρηση του από 3 Απριλίου 2020 οδηγού του ΟΟΣΑ για την εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ο οδηγός δίνει λύσεις για τη μεταχείριση της φορολογικής κατοικίας λόγω τηλεργασίας, λόγω υποχρεωτικής παραμονής σε μια χώρα για υγειονομικούς λόγους και ερμηνεύει το άρθρο 15 της Πρότυπης Φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ.

Στατιστικά φορολογικών εσόδων. Στις 3 Δεκεμβρίου 2020, δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ με τα στατιστικά των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο δείκτης φόρου προς ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες από 38,9% το 2018 σε 38,7% το 2019. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ μειώθηκε από 33,9% σε 33,8%.

Μεταβιβαστικές τιμολογήσεις (Transfer Pricing). Ο οδηγός OECD Transfer Pricing Guidelines for Multinational Enterprises and Tax Administrations παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για την επίλυση υποθέσεων τιμολόγησης μεταβίβασης σε διαδικασίες αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ κρατών μελών του ΟΟΣΑ η σε διαδικασία διαιτησίας.

Φορολογία κερδών / Συμφωνία ΟΟΣΑ. Ο Πυλώνας 2 της Συμφωνίας του ΟΟΣΑ της 8.10.2022 είναι ένα νέο σύνολο διεθνών φορολογικών κανόνων που επιδιώκουν να καθορίσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου. Οι νέοι παγκόσμιοι κανόνες GloBE επιβάλλουν συμπληρωματικούς φόρους όταν ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής μιας πολυεθνικής επιχείρησης σε μια δικαιοδοσία είναι χαμηλότερος από τον παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου του 15%. Είχε προηγηθεί, στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η έκθεση Tax challenges arising from digitalisation of the economy – Global Anti-Base Erosion model rules (Pillar Two). Η έκθεση περιγράφει ένα σύστημα φορολόγησης που αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι, οι όμιλοι μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων (MNE) πληρώνουν ένα ελάχιστο επίπεδο φόρου για το εισόδημα που προκύπτει σε καθεμία από τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Στις 22 Μάϊου 2023, τα νησιά Guernsey και Jersey ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν έναν «κανόνα συμπερίληψης εισοδήματος» και έναν ελάχιστο εγχώριο φόρο προκειμένου να επιβάλλουν έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων (MNEs), από το 2025.

Στις 26 Οκτωβρίου 2023, στελέχη του ΟΟΣΑ παρουσίασαν σε διαδικτυακό σεμινάριο τα κύρια σημεία της νέας πολυμερούς σύμβασης (MLC) για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων των κρατών. Έμφαση δόθηκε από τους εισηγητές στη φορολογική ασφάλεια και την κατάργηση των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών που επιδιώκει η MLC.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο του ΟΟΣΑ της 9 Ιανουαρίου 2024 και στο working paper The Global Minimum Tax and the taxation of MNE profit, OECD Taxation W/P no. 68, που δημοσιεύτηκε την ίδια ημερομηνία, ειδικοί αναλύουν τα νεότερα δεδομένα για τη δραστηριότητα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και εκτιμούν τον αντίκτυπο από τη εισαγωγή του παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή εταιρικού φόρου.

Φορολογία κερδών / επενδύσεις. Το ερώτημα είναι εάν οι επιχειρηματικές επενδύσεις εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στο κόστος του κεφαλαίου και, συνεπώς, εάν η φορολογική πολιτική των επιχειρήσεων μπορεί να υποστηρίξει τις επενδύσεις. Η εργασία How does corporate taxation affect business investment? Evidence from aggregate and firm-level data, OECD Taxation Working Papers no.1765 (2023) αναλύει τις τάσεις στις επιχειρηματικές επενδύσεις και στο κόστος κεφαλαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και διατυπώνει προτάσεις πολιτικής.

Φορολογία κινητών αξιών. Η έκθεση Taxation of Household Savings, OECD Tax Policy Studies, no. 25 (2018), παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση της φορολόγησης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών σε 40 χώρες του ΟΟΣΑ. Επίσης, εξετάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολουθούν οι χώρες για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων.

Φορολογία πλούτου. Η έκθεση The role and design of net wealth taxes in the OECD, OECD Tax Policy Studies no.26, εξετάζει την εισαγωγή ενός φόρου πλούτου σε σχέση με το φόρο εισοδήματος, την κοινωνική ανισότητα, τη είσπραξη εσόδων και το διοικητικό κόστος του φόρου. Επίσης, εξετάζει πρακτικά ζητήματα φορολογικού σχεδιασμού και παρέχει πρακτικές συστάσεις φορολογικής πολιτικής.

Φορολογική Διοίκηση. Η Tax Administration Comparative Information Series του ΟΟΣΑ ξεκίνησε το 2004 και εξετάζει τα θεμελιώδη στοιχεία των σύγχρονων συστημάτων φορολογικής διοίκησης. Χρησιμοποιεί ένα εκτενές σύνολο δεδομένων, ανάλυση και παραδείγματα για να επισημάνει βασικές τάσεις, πρόσφατες καινοτομίες και παραδείγματα ορθής πρακτικής. Ο πρωταρχικός σκοπός της σειράς είναι η ανταλλαγή πληροφοριών που διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των φορολογικών υπαλλήλων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών για σημαντικά ζητήματα φορολογικής διοίκησης. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 δημοσιοποιήθηκε η ενδέκατη έκδοση της σειράς.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της φορολογικής διοίκησης και πως μπορεί αυτός να επιτευχθεί περιγράφεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ Tax Administration 3.0 (2020). Το τι τεχνολογικά εργαλέια και ψηφιακά μέσα χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα από τις φορολογικές διοικήσεις περιγράφεται στην έκθεση Inventory of Tax Technology Initiatives (ITTI).

Η έκθεση Introducing a commercial tο Off-The-Shelf software solution του FORUM ON TAX ADMINISTRATION / OECD (2019) περιγράφει το μετασχηματιστικό εργαλείο Commercial-off-the-shelf (COTS) που είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην ιστορία της Φινλανδικής Φορολογικής Διοίκησης. Το εργαλείο αυτό περιλαμβάνει όλους τους τύπους φόρων, τις φορολογικές διαδικασίες και λειτουργίες καθώς και όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για τη φορολογία και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η πλατφόρμα συνεργασίας για τη φορολογία, The Platform for Collaboration on Tax, είναι η κοινή πρωτοβουλία των διεθνών οργανισμών ΔΝΤ/ΟΟΣΑ/ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την υποστήριξη των φορολογικών διοικήσεων και τη δημιουργία ικανών φορολογικών συστημάτων παγκοσμίως. ΑΚΟΥΜΕ τα podcasts με τα νέα της πλατφόρμας.

Φορολογικοί επιθεωρητές. Οι Φορολογικοί Επιθεωρητές Χωρίς Σύνορα (TIWB), Tax Inspectors Without Borders, είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για τη συνεργασία των φορολογικών διοικήσεων στο φορολογικό έλεγχο. Τα προγράμματα TIWB υποστηρίζουν τις ευρύτερες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε φορολογικά θέματα. Περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες χάρις στους Φορολογικούς Επιθεωρητές Χωρίς Σύνορα. Τα μέχρι σήμερα προγράμματα TIWB επικεντρώνονται στην καταπολέμηση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών. Τα νέα προγράμματα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων και στη φορολογία φυσικών πόρων και περιβάλλοντος.

ΦΠΑ. Η σειρά Consumption Tax Trends παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους Φόρους Προστιθέμενης Αξίας/Φόρους Αγαθών και Υπηρεσιών και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις διεθνείς πτυχές των εξελίξεων ΦΠΑ και την αποτελεσματικότητα του φόρου. Η δέκατη τέταρτη έκδοση της σειράς δημοσιεύτηκε την 22 Νοεμβρίου 2022.

Στις 19 Απριλίου 2021, ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε την έκθεση The impact of the growth of the sharing and gig economy on VAT/GST policy and administration. Η έκθεση στοχεύει να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν έναν αποτελεσματικό φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που θα ανταποκρίνεται στη ταχεία διάδοση της ψηφιακής οικονομίας και της οικονομίας του διαμοιρασμού. Η έκθεση προτείνει μια σειρά πιθανών λύσεων. Οι ευκαιρίες που προσφέρονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες και τη χρήση των μεγάλων δεδομένων έχουν επιτρέψει στις επιχειρήσεις να συνδεθούν με τους καταναλωτές και να τους παρέχουν υπηρεσίες σε μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ. Μέσω αυτών των νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων, οι φορολογικές αρχές παγκοσμίως έχουν πολύ μεγαλύτερη εντοπισμού των προηγουμένως ανεπίσημων δραστηριότητες, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης ΦΠΑ σε αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της οικονομίας, δήλωσε σχετικά ο Pascal Saint-Amans, Διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ.

Ψηφιακή οικονομία. Η έκθεση του ΟΟΣΑ (2015), Addressing the tax challenges of the digital economy, μελετά τη φορολογική άποψη της ψηφιακής οικονομίας και των επιχειρηματικών της μοντέλων.

Going for Growth. Στις 14 Απριλίου 2021, ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση Going for Growth για το 2021. Η έκθεση προσδιορίζει πως οι χώρες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συμβαίνουν λόγω της πανδημίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συστάσεις του παγκόσμιου οργανισμού για την Ελλάδα.

International Compliance Assurance Programme (ICAP).Το ICAP είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα αξιολόγησης κινδύνου και διασφάλισης για τη διευκόλυνση ανοικτών και συνεργατικών πολυμερών δεσμεύσεων μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών και των φορολογικών διοικήσεων στις χώρες όπου έχουν δραστηριότητες. Κράτη των οποίων οι φορολογικές διοικήσεις συμμετέχουν στο ICAP είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Το 2021 εκδόθηκε ο Οδηγός ICAP για τις φορολογικές διοικήσεις και πολυεθνικές εταιρείες.

OECD tax talks. Οι πρόσφατες και επικείμενες εξελίξεις στη διεθνή φορολογική ατζέντα του ΟΟΣΑ παρουσιάζονται από στελέχη του Centre for tax policy and administration στη σειρά webinars OECD Tax Talks. Τα webinars πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το πιο πρόσφατο πραγματοποιήθηκε την 16.10.2023.

Platform for Collaboration on Tax. Η Πλατφόρμα Συνεργασίας για τη Φορολογία (PCT) είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG). Η αποστολή του PCT είναι να υποστηρίξει τις προσπάθειες για βελτίωση των φορολογικών διοικήσεων αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία των τεσσάρων διεθνών οργανισμών.

Taxation Working Papers. Η σειρά Taxation Working Papers είναι έγγραφα εργασίας που εκδίδονται από το Centre for Tax Policy and Administration του ΟΟΣΑ και καλύπτουν όλο το φάσμα των θεμάτων φορολογικής πολιτικής.