Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Απρίλιο 2024, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση πεπραγμένων της Subcommittee on Tax Matters (FISC) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα έτη 2020-2024.Το Δεκέμβριο 2023 δημοσιοποιήθηκε η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Υποεπιτροπής FISC Sτου Eυρωπαϊκού Κοινoβουλίου Good tax practices in the fight against tax avoidance. Στις 14 Νοεμβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε έκθεση για τη μεταρρύθμιση στη φορολογία των εταιρικών κερδών. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε την ερευνητική εργασία National tax measures in response to the COVID-19 crisis που είχε παραγγείλει στο Policy Department for Economic, Scientific and Quality of Life Policies. Η εργασία παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση του αντίκτυπου των εθνικών φορολογικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η παροχή συστάσεων πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Το Νοέμβριο 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε μελέτη με τίτλο Taxation of the informal economy in the EU. Στο πρώτο μέρος, η μελέτη εκτιμά το μέγεθος της παραοικονομίας στην ΕΕ έως το 2022 και αναλύει τους κύριους παράγοντες που ωθούν τους συναλλασσόμενους να επιλέγουν την παραοικονομία. Στο δεύτερο μέρος, η μελέτη εξετάζει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τη μείωση της παραοικονομίας σε έξι χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Δανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Τον Ιούλιο 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε μελέτη με τίτλο Removal of taxation-based obstacles and distortions in the Single Market in order to encourage cross border investment policy, και τον Φεβρουάριο 2023, μελέτη με τίτλο Overview on the tax compliance costs faced by European enterprises –with a focus on SMEs.

Φορολογία κερδών. Στις19 Ιουνίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για την διαδικασία παρακράτησης φόρου στην ΕΕ. Οι Marc Clercx και Lourdes Bustos, στελέχη της TAXUD εξηγούν γιατί χρειάζονται οι νέοι κανόνες και πώς αυτοί θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση Business in Europe: Framework for Income Taxation (BEFIT) και την πρόταση για τη θέσπιση ενός Συστήματος Φορολογίας Κεντρικών Γραφείων για τις ΜΜΕ (HOT). Η Ιωάννα Μητρογιάννη, αναπληρώτρια επικεφαλής της Διεύθυνσης Φορολογία Εταιρειών (TAXUD) και η Άνα Χαβιέρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποστήριξη Οικονομικής Ανάλυσης, Αξιολόγηση και Εκτίμηση Επιπτώσεων (TAXUD) αναλύουν το περιεχόμενο των προτάσεων.

ΦΠΑ. Η έκθεση VAT in the digital age, European Commission March 2022 εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μια ομάδα συμβουλευτικών εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων, Economisti Associati Srl, Oxford Research AB, Center for Social and Economic Research, Wavestone S.A., Mazars N.V., Hedeos société d’avocats, Desmeytere Services και Università di Urbino. Η έκθεση καλύπτει τρεις διακριτούς αλλά αλληλένδετους τομείς της πολιτικής ΦΠΑ, τις απαιτήσεις ψηφιακής αναφοράς (DRR), το ΦΠΑ στις συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών και την ενιαία εγγραφή σε μητρώο ΦΠΑ και εισαγωγή μιας στάσης.

Φορολογική διοίκηση. Ο ιστότοπος της TAXUD παρέχει επικαιροποιημένες πάντα πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεργασία των φορολογικών διοικήσεων καθώς και για τη βελτίωση της απόδοσής τους. Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι: το Fiscalis Programme για τη συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, το  Tax Administration EU Summit (TADEUS), ένα άτυπο όργανο των επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων, το Technical Support Instrument (TSI) για την υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών, το Recovery and Resilience Facility (RRF) για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης και η στρατηγική Strategic Guidelines on Trust Building in Tax Administrations (2020) για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένων και διοίκησης. Ακόμη, η Επιτροπή έχει εκδώσει τον οδηγό Compliance Risk Management Guide for Tax Administration για τη διαχείριση της φορολογικής συμμόρφωσης στην ψηφιακή εποχή και έχει επεξεργαστεί τα εργαλεία Compliance Risk Management Capability Maturity Model και Outcome Measurement in Tax Administration για τη μέτρηση της αποδοτικότητας της φορολογικής διοίκησης. Τέλος, η Επιτροπή έχει δημιουργήσει το δίκτυο φορολογικών experts EU AIAC Community για τη διάδοση της φορολογικής τεχνογνωσίας.

Annual Report on Taxation. Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί ετήσια έκθεση για τις επιδόσεις των φορολογικών συστημάτων των κρατών μελών. Η φετινή έκδοση του Annual report on taxation 2024 επικεντρώνεται στο ρόλο της φορολογίας για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το τέταρτο κεφάλαιο της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούν να σχεδιαστούν φορολογικά συστήματα για να υποστηρίζουν αποτελεσματικά την προώθηση της ευημερίας σε περιόδους αβεβαιότητας. Το Annual report on taxation 2023 εστιάζει στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους τα φορολογικά συστήματα: φορολογία των εταιρικών κερδών, απλοποιημένο φορολογικό σύστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κίνητρα για επενδύσεις, φορολογικός ανταγωνισμός, φοροδιαφυγή ΦΠΑ. Στις 28 Ιουνίου 2022, η έκθεση Annual report on taxation 2022 υπογραμμίζει ότι τα φορολογικά έσοδα των κρατών μελών της ΕΕ μειώθηκαν για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν από 46,5% το 2019 σε 53% το 2020 λόγω της κρίσης COVID-19. Η ετήσια έκθεση για τη φορολογία 2022 δημοσιεύτηκε μαζί με τη συνοδευτική έκθεση Taxation trends in the European Union, όπου αναφέρονται οι φορολογικές τάσεις στα κράτη μέλη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή παρέχεται πληθώρα πληροφοριών για τα φορολογικά έσοδα ανά είδος φόρων, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και την ΕΕ συνολικά. Στις 18 Μαΐου 2021, η έκθεση Annual report on taxation 2021 παρουσιάζει τις φορολογικές πολιτικές των κρατών μελών για το 2021, εξετάζει τη συμβολή των εθνικών φορολογικών πολιτικών στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση, η κοινωνική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και τέλος, αποτυπώνει τα ετήσια φορολογικά έσοδα στην ΕΕ. Η έκθεση διαπιστώνει ότι, ενώ η περιβαλλοντική φορολογία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο πολιτικής για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής για το κλίμα και το περιβάλλον και να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη, παρά όλα αυτά, εξακολουθεί να μην χρησιμοποιείται σε πολλά κράτη μέλη. Επίσης ότι, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ αύξησαν τους φόρους για τον καπνό, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας ενώ άλλα θέσπισαν μέτρα μέτρα για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Τέλος, η έκθεση συζητά τα φορολογικά μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19 καθώς και τον πιθανό ρόλο των φορολογικών πολιτικών στη διαμόρφωση της μελλοντικής κοινωνίας και οικονομίας. Στις 15 Φεβρουαρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για τη φορολογία. Η κλιματική αλλαγή, η γήρανση των πληθυσμών, η ψηφιοποίηση και η παγκοσμιοποίηση των εμπορικών συναλλαγών είναι οι σημερινοί παράγοντες οικονομικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό αναζητιέται φορολογικό σύστημα που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημοσίων εσόδων παράλληλα με τη φορολογική δικαιοσύνη.

Code of Conduct. Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων προωθεί τον θεμιτό φορολογικό ανταγωνισμό, τόσο εντός της ΕΕ όσο και εκτός αυτής. Συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ το 1997 ως διακυβερνητικό, νομικά μη δεσμευτικό μέσο. Χρησιμοποιείται κυρίως για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση προτιμησιακών φορολογικών καθεστώτων, δηλαδή μέτρων που προβλέπουν χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας από το επίπεδο που ισχύει γενικά και προκαλούν φορολογικό ανταγωνισμό.

Tax event. Στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε το φορολογικό συμπόσιο της ΕΕ για το έτος 2023 με θέμα, The future of taxation in the EU: challenges ahead & changes needed. Θέματα του συμποσίου ήταν το ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή, το μέλλον της φορολογίας εισοδήματος, η φορολογία του πλούτου, ο ρόλος της συμπεριφορικής φορολογίας, φορολογία κερδών στην ενιαία αγορά, ανταγωνιστικότητα και δικαιοσύνη στη φορολογία, κ.α. Στις 3 Ιουλίου 2023, στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / TAXUD Are our tax systems up to scratch, in the face of short- and long-term challenges? το αντικείμενο της συζήτησης είναι: ποια είναι η κατάλληλη φορολογική πολιτική που μπορεί να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη με δίκαιο τρόπο και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική ανθεκτικότητα. Στις 28 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε το φορολογικό συμπόσιο της ΕΕ για το έτος 2022 με θέμα, On the road to 2050: a tax mix for the future. Σκοπός του φορολογικού συμποσίου ήταν η ευρεία συζήτηση για όλους τους τύπους των φόρων, που εισπράττονται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, η εμβάθυνση σε συγκεκριμένες πτυχές του συνδυασμού φόρων και η εξέταση των μακροπρόθεσμων προοπτικών τους. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, η Ευρώπη συζήτησε για τη φορολογία.